Nowości

Jak to jest z tym jedzeniem?

Sieć informacji dotyczących zdrowego odżywiania jest od lat systematycznie rozbudowywana. Jeszcze nie tak dawno w świecie diet panowały różnego rodzaju mody. Przez chwilę jeden sposób odżywiania był uznawany za najbardziej racjonalny, by raczej prędzej niż później ustąpić miejsca kolejnej rewolucyjnej metodzie odchudzania. Obecnie zamiast diet promowane są raczej konkretne składniki. Wiele z nich wprowadza się do menu jako zastępstwo za produkty tradycyjnie wykorzystywane w polskiej kuchni. W pewnym momencie te ostatnie zaczyna się postrzegać jako źródło wszelkiego zła. A mianowicie nadmiaru soli, cukru czy tłuszczu. Hanna Stolińska pokazuje jednak, że nowoczesne zamienniki nie zawsze są tak zdrowe, jak mogłoby wynikać z reklam czy słów niektórych dietetyków. Książka jej autorstwa nosi tytuł Zakłamane jedzenie. Obalamy mity zdrowego odżywiania i stanowi ważny głos w dyskusji na temat żywienia z głową.

Nie takie złe jedzenie

Czy korzystanie wyłącznie z ekologicznych produktów daje gwarancję zdrowia? Niekoniecznie, zwłaszcza jeżeli w międzyczasie będzie się sięgało po przekąski pełne konserwantów, cukru czy tłuszczu. Hanna Stolińska przekonuje, że wśród niecertyfikowanej żywności też da się znaleźć sporo wyrobów bogatych w składniki odżywcze. Na kolejnych kartach swojej książki autorka pokazuje:

  • po czym poznać godną uwagi żywność,
  • jak oprzeć się dietetycznym stereotypom,
  • sposoby zadbania o zdrowie bez nadmiernego skupiania się na restrykcyjnych dietach.

Po przeczytaniu książki Zakłamane jedzenie. Obalamy mity zdrowego odżywiania ze sklepu Tania Książka do tematu można podejść spokojniej. Większy dystans się przyda, zwłaszcza że obecnie nie brakuje źródeł informacji. Niestety płynąca z nich wiedza pozostaje w najlepszym razie dosyć mglista. W najgorszym stanowi zaprzeczenie tego, co przeczytało się chwilę wcześniej w innym miejscu.

Jedzenie naprawdę wartościowe

Nie musi być drogie czy kupowane wyłącznie w jednym miejscu. O wiele rozsądniejszą strategią wydaje się sięganie po różne produkty. Próbowanie nowych smaków też jest wskazane, podobnie jak sprawdzenie każdej planowanej diety. Nie ma sensu słuchać wyłącznie zwolenników danego sposobu żywienia. W imię zdrowia pod uwagę opłaca się wziąć także głosy krytyczne. Odmienne stanowiska zebrała i opisała Hanna Stolińska. Jej książka pomaga odnaleźć się w gąszczu informacji na temat zdrowego żywienia. To praktyczny przewodnik po zagadnieniu obszernym i wciąż wzbudzającym sporo kontrowersji.

Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com